Stortingspresidenten Olemic Thommessen hedrer Marcus Thrane

Torsdag 16. november kl. 17:30 på Fredriksborg avduker Stortingspresidenten det blå skiltet over Marcus Thrane, plasseringen skyldes arbeiderforeningenes ”Riksforsamlingen på Langvik” i 1850. Dette er det tredje blå skiltet i forbindelse med Marcus Thranes 200-årsdag.

Ved å avduke det blå skiltet over Marcus Thrane retter Stortingspresidenten oppmerksomheten mot demokratiforkjemperen som mange mener ble utsatt for justismord.  Thrane hadde en viktig rolle i utviklingen av det norske folkestyret og var en pioner i kampen for stemmerett. En kamp han selv måtte betale en høy pris for.

Marcus Thranes unike evne til å samle folk resulterte i 30 000 medlemmer i Arbeiderforeningene på kun tre år. På foreningenes første sentralmøte i 1850 kom 104 representanter fra hele landet. Stemningen var preget av optimisme og tillit til myndigheten. Bare noen måneder senere startet nedturen for Marcus Thrane som måtte sitte 7 år i fengsel for samfunnsfiendtlig virksomhet. Da han ble løslatt i 1858 var arbeiderforeningene knust.

Marcus-ThraneWEB.jpg