Back to All Events

Dagstur til Halden

Oslo Byes Vel inviterer til dagstur til Halden og omegn

med innholdsrikt program lørdag 29. september.

Tid: Lørdag 29. september kl. 09.00 – 17.30  

Oslo Byes Vel inviterer til dagstur hvor vi:

  • besøker den nyreahabilterte Orød Lystgård, i dag et privat hjem

  • besøker Idd kirke og ser området der Herrebøe Fajancefabrique en gang lå

  • møter leder av Plan og miljø i Halden kommune, Bent H. Hansen, som forteller om kommunens arbeid med plan- og miljøsaker i byen ( i bussen)

  • får omvisning ved Fredrikshalds teater

  • spiser lunsj og får en omvising i ærverdige Herregårdskafeen

  • får omvisning på Rød Herregård (samme sted som Herregårdskafeen)

 

Les mer om programmet

Halden er norsk grenseby mot Sverige med ærerik historie gjennom 350 år. I 1716 tente de på byen for å hindre svensk okkupasjon og i 1718 blir den store svenske hærførerkonten Karl XII skutt på Fredriksten festning. Dette førte til slutten på den store nordiske krig.

Vi starter på Orød lystgård, et omfattende rehabiliteringsprosjekt i Tistedalen utenfor Halden. Gården var bygget for byens kondisjonerte med store rom, ballsal, stukkaturer og vakre bygningsdetaljer. Anne Håbu og Tor Øvrebø er ildsjelene bak prosjektet, og nå har de begynt på tilbakeføring den 17 mål store parken. Ekteparet er vårt vertskap og tar imot oss på den vakre eiendommen.

Etter besøket på lystgården går turen til Idd kirke og restene etter en av landets første industribedrifter; Herrebøe Fajancefabrique. Herrebøefajansene fra 1760-årene ble internasjonalt anerkjent og er blant de mest verdifulle antikvitetene i Norge idag. Vi skal besøke stedet hvor den siste fabrikkbygningen ble revet (i 1958) og få høre om fabrikkens historie og endelikt allerede rundt 1770. Få mennesker vet idag hvor dette ligger, og enda færre har vært der.

Turen videre blir en reise i Haldens moderne historie og kommunens arbeid med plan- og miljøsaker. Leder av plan og miljø i Halden kommune, Bent H. Hansen blir vår cicerone, og vi får forskjellige stopp for å se på dagens utfordringer og debatterte saker i byutviklingen i Halden.

Dagen avsluttes med toretters lunsj på en av Norges vakreste herregårder; Rød herregård. Gården er et av de største og best bevarte lystgårdanleggene vi har. Den eldste delen av bygningsmassen og det barokke hageanlegget skriver seg helt tilbake til 1600-tallet.

Trelastfamiliene Tank og Anker har vært eiere i mer enn 200 år frem til Nils Anker døde ugift og uten arvinger i 1956. I 1961 ble det opprettet to stiftelser for å ivareta eiendom og antikvarisk innbo. Etter lunsj blir det omvisning i herregården.

Dette arrangementet er for medlemmer i Oslo Byes Vel

 

 

Engasjert i byen? Bli medlem av Oslo Byes Vel

 

Earlier Event: September 14
Kulturnatt 2018: VandreQuiz i Kvadraturen
Later Event: October 20
Soria Moria hedres til 90-årsdagen